Lucruri nestiute despre Nutella, despre delicioasa crema de ciocolata pe care lumea o iubeste ca fiind desertul ideal, indiferent de varsta. In randurile care urmeaza in acest articol din blog, apar cateva aspecte pe care orice fan Nutella trebuie sa le cunoasca.
Nutella se bazeaza pe o reteta italiana veche, perfectionata de patiserul Pietro Ferrero. De crezut sau nu, lumea ar fi putut fi lipsita de aceasta crema delicioasa de ciocolata, daca nu ar fi fost Napoleon Bonaparte. In 1806, Napoleon a incercat sa blocheze comertul britanic, lucru care a provocat o intrerupere a fluxului de cacao. Acest aspect a dus la o absenta aproape totala de cacao, facand ciocolata extrem de scumpa si tot mai greu de gasit.
Numai ca, au existat unii producatori de ciocolata din Torino, Italia, care au observat ca oferta lor scade. Ei au creat o versiune de ciocolata care sa inlocuiasca o parte din cacao cu alune macinate, care erau abundente in regiune. Astfel a luat nastere, sub numele de Gianduja, o crema de ciocolata. Cu timpul, Torino a devenit unul dintre cele mai importante centre de productie de ciocolata din Europa. Patiseri din intreaga lumea au venit aici pentru a descoperii si invata arta prepararii ciocolatei.
Lucruri nestiute despre Nutella
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand comertul de cacao a revenit, un patiser italian, Pietro Ferrero, a decis sa recreeze reteta, acel amestec de unt de arahide si ciocolata, numit gianduia. Creatia sa a fost vanduta initial ca un produs solid, pe care a numit-o pasta Gianduja, iar pana in 1951 reteta a tot fost modificata, pentru a se ajunge intr-un final sa fie o crema tartinabila.
Abia in 1964, fiul lui Ferrero, Pietro Ferrero Michele, a gasit o cale de a transforma reteta tatalui sau in ceva mult mai gustos. Michele a realizat o textura cremoasa, si dupa mai multe experimente si-a dat seama ca acest rezultat il da uleiul vegetal. Principalele componente ale cremei Nutella sunt ciocolata, alune si ulei vegetal. Imbunatatirea retetei a dus la crearea borcanului pe care il stim cu totii, cu numele Nutella.
Compania Ferrero utilizeaza 25% din cultura de alune din lume pentru a produce Nutella in fiecare an.
Undeva in lume, un borcan de Nutella se vinde la fiecare 2,5 secunde, fapt ce arata ca nu este de mirare ca Nutella este iubita in intreaga lume.
Nutella contine 70% grasimi si zahar, iar doua linguri contin 200 de calorii, 11 grame de grasime si 21 de grame de zahar. Trebuie stiut ca, datorita cantitatii mari de zahar, aceasta crema va ramane comestibila la temperatura camerei pana la data afisata pe borcan. Daca se depoziteaza in frigider, uleiul din alune se va intari si va deveni foarte greu de digerat.
Nutella americana si cea europeana ale zilelor actuale nu sunt la fel, desi pot parea identice. Uleiul vegetal este utilizat in tipul european, iar uleiul de palmier este utilizat in versiunea americana.
Europenii folosesc pudra de cacao redusa in grasimi, lapte degresat si praf de zer. Pe cand versiunea americana contine cacao, lapte degresat si zer mineral redus. In plus, exista un gust pronuntat de nuci in versiunea europeana, in timp ce la versiunea americana lipseste acest lucru. Versiunea europeana are si un gust mai puternic de ciocolata.
Datorita succesului Nutella si a altei sale inventii, cunoscutele produse Ferrero Rocher, Michele Ferrero a devenit un om foarte bogat. In momentul mortii sale, in 2015, la varsta de 89 de ani, acumulase o avere de peste 26 miliarde dolari.
Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!! 😂