Dependenta de telefonul mobil, un articol din blog care merita atentie, deoarece, cu fiecare zi care trece, tehnologia ne umple din ce in ce mai mult viata de zi cu zi. Indiferent de varsta, sex, cariera sau statut economic, marea majoritate dintre noi folosim tehnologia intr-o anumita forma. Nu detinem doar telefoane inteligente si computere, ci si frigidere inteligente, periute de dinti si case intregi.
Telefonul este inca, unul dintre cele mai populare dispozitive inteligente. Ne umple viata zilnic si indeplineste atat de multe nevoi, incat, in ultimii ani a aparut o simptoma complet noua si anume, dependenta de telefon. Prin randurile care urmeaza, invata cum sa recunosti aceasta, care sunt consecintele sale si cum sa nu mai devii dependent de telefon.
Utilizare normala vizavi dependenta
Multe persoane se simt distruse daca isi pierd telefonul, chiar daca doar pentru cateva minute, mai ales ca pot face aproape orice cu telefonul, de la convorbiri directe, la trimiterea de mesaje, de la verificarea soldurilor bancare la investitii facute, etc. Toate aceste activitati se desfasora zilnic, de pe un dispozitiv care se potriveste intr-o singura mana.
Mai exista unii care inca mai cred ca acel concept de dependenta se aplica doar substantelor psihoactive: droguri, alcool si tutun. De fapt, se poate deveni dependent de orice.
Problema pe care o avem cu telefoanele mobile in zilele noastre este ca, de obicei, abuzul telefonului nu este legat de dispozitivul in sine. Mult mai des este vorba despre utilizarea excesiva a internetului, a retelelor sociale, a jocurilor sau a cumparaturilor. Telefonul ajuta doar la satisfacerea acestor nevoi excesive.
O alta problema este utilizarea pe scara larga a telefoanelor. Daca atat de multi oameni petrec sute de ore cu un telefon in mana, acesta devine ceva obisnuit si, prin urmare, pare si normal si inofensiv. Este dificil, in astfel de situatii, sa se treaca granita dintre utilizarea normala si dependenta.
Dependenta de telefonul mobil
Fenomenul de utilizare excesiva a telefonului mobil este denumit fonoholism. Putem distinge aici in principal nivelul comportamental, de exemplu prin verificarea repetitiva si excesiva pentru un mesaj nou si nivelul emotional, printr-o absorbtie completa in utilizarea telefonului, disconfort si frustrare atunci cand nu se poate utiliza dispozitivul. Simptomele tipice ale dependentei de telefon sunt similare cu simptomele dependentei de alte lucruri, de exemplu, droguri.
Astfel de simptome includ:
– utilizare excesiva – adesea cuplata la costuri ridicate (abonament, modele noi), numar mare de mesaje si timp indelungat in fata ecranului;
– probleme in relatiile cu rudele legate de utilizarea excesiva a telefonului. In cazul copiilor si adolescentilor, acestea sunt contacte dificile, in special cu părinții, in alte cazuri, dependenta de telefon poate afecta negativ relatiile, de exemplu cu partenerul sau cu proprii copii;
– interferenta cu activitatile profesionale, scolare sau personale, prin nevoia constanta de a folosi telefonul, fapt ce ingreuneaza indeplinirea altor tipuri de sarcini;
– cresterea treptata a utilizarii pentru a obtine acelasi nivel de satisfactie, ca urmare, timpul de utilizare al dispozitivului este mai lung, de a descarca din ce în ce mai multe aplicatii, nevoia de a inlocui unele telefoane mobile complet functionale cu modele noi;
– nevoia foarte puternica de a folosi telefonul dupa o perioada de timp, in care nu s-a putut utiliza dispozitivul;
Exista studii care au aratat, de asemenea, o serie de comportamente la persoanele care folosesc telefonul in mod excesiv, legate de consumul de dependenta.
Acestea au inclus:
– impulsivitatea;
– acumulare de tensiune inainte de a utiliza dispozitivul;
– neimplementarea controalelor (de exemplu, limitarea timpului de utilizare);
– simptome de sevraj (de exemplu, frustrare sau chiar agresivitate dupa pierderea telefonului);
Efecte negative ale dependentei de telefon
Efectele negative ale utilizarii excesive a telefonului mobil pot fi impartite in trei grupuri principale, acestea sunt efecte fizice, mentale si sociale . Efectele fizice includ in primul rand:
– dureri de cap;
– oboseala;
– durere oculara;
– dureri musculare si articulare si chiar degenerare (de exemplu dureri de gat, dureri de spate);
– probleme de somn – din cauza supraexpunerii la lumina;
In plus, dependenta de telefon poate duce si la comportamente riscante care se pot termina tragic, cum ar fi trimiterea de mesaje text in timpul conducerii.
Efectele mentale ale utilizarii excesive a telefonului includ in principal:
– teama de a pierde accesul la telefon (de exemplu, ca urmare a unei baterii descarcate, defectiuni sau pierderi);
– frica de a pierde ceva, asociata in special cu o activitate ridicata in retelele de socializare si cu o dependenta si obisnuinta atat de mare fata de fluxul constant de informatii;
– probleme de somn – din cauza dorintei constante de a folosi telefonul;
– cresterea depresiei si tulburari de anxietate – mai ales daca utilizarea frecventa a telefonului este asociata si cu prezenta constanta pe site-urile de socializare;
Efectele sociale sunt de obicei asociate cu slabirea relatiilor cu cei dragi. Acest lucru se manifesta prin interes redus pentru alte forme de petrecere a timpului decat utilizarea unui telefon mobil, inclusiv conversatii traditionale sau activitati comune offline. Efectul slabirii unor astfel de relatii, afecteaza in special persoanele care nu folosesc smartphone-uri (de exemplu, bunicii), carora, vederea unei persoane dragi care se uita constant la ecran le evoca emotii negative.
Cum sa nu devii dependent de telefonul mobil
Din toate informatiile de mai sus parcurse, reiese clar ca dependenta de telefon este un fenomen din ce in ce mai des intalnit. Mai mult, este, de asemenea, deranjant si foarte daunator. Dar ce poti face pentru a evita sa cazi in capcana de a fi dependent de propriul tau smartphone?
Pune restrictii
Este o decizie inteleapta sa-ti impui cateva restrictii legate de utilizarea telefonului sau a aplicatiilor existente. Chiar si tehnologia poate sa vina in ajutor, de exemplu prin functii incorporate pentru a masura timpul petrecut in fata telefonului. Exista blocaje pe care le poti stabili singur, cum ar fi, dezactivarea unei anumite aplicatii dupa atingerea limitei zilnice.
Mai poti, de asemenea, sa stabilesti cateva reguli, cu tine sau cu cei dragi, cu privire la utilizarea telefoanelor. Merita mai ales sa lasi telefonul in timpul:
– servitul meselor;
– pentru a adormi;
– petrecerii timpului impreuna, prin vizionarea unui film, jocuri si discutii;
Astfel de restrictii pot fi utile in special pentru tinerii care sunt tentati cel mai probabil sa devina dependenti de telefon. Pentru cei mici, exista aplicatii care introduc controlul parental. Acestea permit nu numai limitarea timpului de utilizare a dispozitivului, ci si blocarea continutului neadecvat.
Reducere aplicatii
De asemenea, merita sa-ti organizezi continutul si aplicatiile folosite cel mai des. Trebuie luat in calcul si anularea unor conturi urmarite pe retele socializare. Sau poate vezi ca esti absorbit de un joc care nu aduce nimic nou in viata ta, atunci merita sa-l elimini dinainte. Problema cu dependenta telefonului nu este directa, ci o parte din functionalitatea acestuia. Prin urmare, merita sa descoperi ce continut de pe telefon te absoarbe cel mai mult si sa le controlezi într-un fel, chiar eliminand unele dintre ele.
Timp liber pentru echilibru
Daca iti este greu sa limitezi timpul pe telefon, merita sa-ti gasesti un hobby care sa nu aiba legatura cu tehnologia pentru a echilibra. Deosebit de recomandate sunt toate sporturile, excursiile si plimbarile. De asemenea, merita sa apelezi la cititul cartile pe hartie (nu online) si sa incerci jocurile sociale traditionale, cum ar fi cele ale copilariei.
De final
Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa cauti relaxarea pe telefonul mobil seara, dupa ce ai stat si lucrat cu el in mana toata ziua. Chiar daca un smartphone poate fi un instrument incredibil de util, utilizarea permanenta a acestuia poate perturba munca, scoala si relatiile.
Cand petreci mai mult timp pe retelele sociale, sau jucand jocuri, decat sa interactionezi cu oameni reali, pot urma consecințe negative in viata ta. Deci ar fi timpul sa reflectezi si sa incerci o schimbare.
Aiun telefon de vanzare?
Posteaza un anunt care sa fie prezentat gratuit in site!
Retine!
Oricare anunt, prezent in site-ul AnuntPlus, este promovat manual in retele de socializare.
Daca consideri interesant acest articol din blog AnuntPlus, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.