Sari la conținut


Curiozitati care nu le stiai despre pisici

Curiozitati care nu le stiai despre pisici, acele animale fascinante si misterioase, dar pentru care exista multe curiozitati despre ele pe care multi oameni nu le cunosc. De exemplu, pisicile au o vedere nocturna excelenta datorita unui strat de celule specializate in ochii lor, numit tapetum lucidum, care le permite sa vada in intuneric. De asemenea, pisicile pot sa-si roteasca urechile independent una de cealaltal, ceea ce le ajuta sa detecteze sunetele din jur cu precizie.

Interesant este si faptul ca pisicile pot sa-si foloseasca mustatile pentru a estima dimensiunea obiectelor sau pentru a detecta modificari subtile in mediul inconjurator. Aceste sunt doar cateva dintre aspectele fascinante care fac din pisici animale atat de uimitoare.

Pisicile au cucerit inimile noastre si casele noastre de mii de ani, dar cat de mult le cunoastem cu adevarat pe aceste prietene gratioase cu patru picioare? In acest articol, apar cateva curiozitati, uneori bizare, despre pisici, pentru a descoperi mai multe despre aceste animale de companie iubite.


Curiozitati care nu le stiai despre pisici

Pisicile sunt creaturi fascinante si pline de mister, iar existenta lor este inconjurata de numeroase curiozitati interesante. De la abilitatea lor de a-si folosi mustatile pentru a-si evalua spatiul pana la capacitatea lor de a-si controla temperatura corpului, pisicile sunt cu adevarat minunate si merita sa fie studiate si apreciate in continuare. Speram ca aceste informatii v-au captivat si va invitam sa explorati mai multe aspecte fascinante despre aceste animale de companie iubite de atat de multi oameni.

Protectie impotriva caderilor

Pisicile nu se tem de inaltimi. Si exista un motiv pentru asta. Anatomia lor unica le permite sa cada de la inaltimi considerabile si sa ramana practic nevatamate. Acest fenomen este adesea comparat cu o parasuta. Structura osoasa usoara si blana groasa ofera o anumita protectie impotriva caderilor, dar adevaratul secret este „reflexul lor vertical”, care le permite sa-si rasuceasca corpul in aer si sa aterizeze mai intai labele pe pamant. Aceasta abilitate este sustinuta de o coloana vertebrala foarte flexibila si de un organ vestibular in urechea interna care ii ajuta sa se orienteze rapid.

Super-eroi senzoriali

Pisicile au simturi pe care multi supereroi le invidiaza. Urechile lor pot detecta sunete care sunt atat mai inalte, cat si mai joase decat ceea ce putem auzi noi. Acest lucru le permite sa detecteze soapta linistita a unui soarece in iarba sau scartaitul inalt al unei pasari pe cer. In plus, pisicile pot vedea in intuneric aproape complet datorita dimensiunii lor exceptional de mari ochi si un strat special de celule in ochi, cunoscut sub numele de tapetum lucidum, care reflecta lumina inapoi catre retina.
<h3

Sunetul reconfortant al unei pisici toarce este ceva pe care multi proprietari de pisici il pretuiesc, dar stiati ca oamenii de stiinta inca nu inteleg pe deplin cum sau de ce pisicile torc? Misterul este si mai mare, deoarece pisicile torc si atunci cand sunt stresate sau au dureri. In plus, s-a descoperit ca torsul unei pisici are o frecventa care este favorabila vindecarii oaselor si cresterii anumitor tesuturi. Torsul pisicilor ar putea chiar contribui la vindecarea omului!


Pisica neagra si superstitia

Pisica neagra este subiectul superstitiilor in multe culturi. Poate cea mai cunoscuta este superstitia occidentala ca este ghinion atunci cand o pisica neagra iti trece prin cale. Aceasta credinta isi are originile in Evul Mediu, cand pisicile negre erau asociate cu vrajitoria. In schimb, conform folclorului japonez, pisicile negre aduc noroc, iar in Marea Britanie, a avea o pisica neagra in casa este considerata un semn bun. Asa ca acum, inca nu stim daca ar trebui sa mergem sau nu la cazinou, daca am vazut o pisica neagra!

Comunicare parfumata

Pisicile sunt adevarate fanatice ale parfumului. Au numeroase glande mirositoare raspandite in corpul lor, inclusiv pe fete. Asa ca atunci cand pisica ta isi freaca fata de tine sau de mobila ta, ea nu doar se imbratiseaza, ci isi raspandeste parfumul pentru a-si marca teritoriul si spune: „Acesta este al meu!” Acest comportament, cunoscut sub numele de bunting, este un mod crucial in care pisicile comunica cu mediul lor si cu alte pisici.

Mitul celor noua vieti

Proverbul ca pisicile au noua vieti este la fel de veche ca istoria. Mitul are mai multe radacini culturale, de la Egiptul antic pana la Europa precrestina. Desigur, o pisica nu are noua vieti, dar ceea ce poate face cu adevarat, este sa cada de la inaltimi mari, sa se recupereze rapid dupa rani si sa supravietuiasca in salbaticie. Acest lucru a alimentat vechea superstitie a celor noua vieti.

Obsesia egipteniilor antici pentru pisici

Fascinatia egiptenilor antici pentru pisici este aproape legendara. Aceasta fascinatie a mers dincolo de simplele animale de companie: pisicile erau considerate animale sacre, incarnari ale zeitei Bastet. Erau venerate si protejate. Uciderea unei pisici, chiar si accidental, era o crima pedepsita cu moartea. Descoperirile arheologice dezvaluie nenumarate mumii si bijuterii de pisici, statui si alte opere de arta care infatiseaza pisici.

Pisica in spatiu

Un fapt foarte bizar despre pisici, dar care este adevarat: o pisica a fost trimisa odata in spatiu. Felicette, o pisica de origine franceza, a primit distinctia unica de a deveni primul si singurul astronaut felin. A fost lansata in spatiu in 1963 de catre Agentia Spatiala Franceza si a supravietuit calatoriei, castigand faima internationala. Din pacate, a fost eutanasiata doua luni mai tarziu pentru a-i examina creierul…

Dreapta versus stanga

La fel ca oamenii, pisicile au un membru dominant. Cercetarile au aratat ca pisicile de sex masculin tind sa-si foloseasca mai mult laba stanga, in timp ce femelele prefera laba dreapta. Acest fenomen remarcabil se numeste „lateralitate” si a fost observat la numeroase specii de animale.

Al saselea simt

Mustatile unei pisici sunt incredibil de sensibile si o ajuta sa „simte” imprejurimile. Ele pot detecta schimbarile de umiditate, temperatura si directia vantului, ceea ce ii ajuta sa vaneze si sa navigheze in intuneric. Mustatile trimit aceste informatii catre terminatiile nervoase din corpul pisicii, oferindu-le aproape un al saselea simt pentru a detecta mediul lor.

Pisicile urasc apa, dar de fapt sunt excelente inotatoare

Desi majoritatea pisicilor au o aversiune fata de apa, de fapt sunt destul de pricepute la inot. Acesta este un instinct de supravietuire al stramosilor lor salbatici. Unele rase, cum ar fi angora turceasca, sunt chiar cunoscute ca iubesc apa!

De final

Detii un animal de companie sau accesorii dedicate acestei categorii si doresti sa fie prezente in site-ul AnuntPlus?

Adauga Anunt

Curiozitati care nu le stiai despre pisici
Iar daca consideri interesant acest articol din blog AnuntPlus, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.