Sari la conținut

Cum sa calculezi varsta cainelui

  • Utile

Cum sa calculezi varsta cainelui in ani umani, deoarece regula potrivit careia un an din viata unui caine reprezinta 7 ani din viata unui om, este doar un mit. Aceste fiinte patrupede sunt cele care aduc, mai mereu, multa bucurie in viata acelor iubitori de animale de companie. Insa, cand se incearca sa se calculeze varsta unui caine in ani umani, trebuie luat in considerare atat rasa, cat si talia cainelui.

Dar mai sunt si alti cativa factori importanti pentru iubitorii de animale, de care se tine cont si anume, hrana atribuita, modul de viata, problemele medicale. Cainii de talie mare au un ritm de crestere mai lent si traiesc de obicei mai putin decat cainii de talie mai mica. Rasele mixte spera la o viata mai lunga decat rasele pure, iar cainii castrati traiesc in medie cu aproximativ un an mai mult decat cei nesupusi acestei operatiuni.

Kate Creevy, profesor de medicina interna de la Universitatea Georgia din Statele Unite a explicat despre cum „cainii mici ajung la maturitatea osoasa si sexuala mai devreme decat rasele mari. O data ce ajung la marimea lor maxima corespunzatoare varstei de adult, ei tind sa traiasca mai mult. Acest lucru nu se intampla la niciun alt animal. Nu exista nici o alta specie care sa includa o astfel de diversitate in privinta taliei asa cum o au cainii. Este posibil ca prin crearea acestor caini de marimi atat de diferite sa fi descifrat misterele procesului de imbatranire”.


Cum sa calculezi varsta cainelui

Cativa cercetatorii de la o Universitatea din California, au creat o noua formula prin care se poate afla varsta reala a unui patruped, insa metoda e mult mai complicata, scrie Daily Mail.
Calculul varstei unui caine in anii umani este mult mai complicat decat se credea initial, sustin oamenii de stiinta. Durata de viata a cainilor variaza de la 6-7 ani, pentru rasa mai mare, pana la 18 ani pentru cainii mai mici, dar cu o traiectorie fiziologica diferita.

Aceasta noua formula de calcul, ce are la baza ceasul epigenetic, implica gasirea logaritmului natural al varstei cainilor, inmultirea acestuia cu 16 și apoi adaugarea a 31 la total. Prin folosirea acestei formule, un caine de 18 ani ar avea 77 de ani, iar un caine de 2 ani ar avea 42 de ani in „ani umani”.

Acceseaza link-ul Calcul varsta canina si afla anii de viata ai cainelui in ani umani.
Cum sa calculezi varsta cainelui

Distribuie prietenilor