Cat de des e bine sa spalam masina, fiindca raspunsul depinde de multi factori, iar pentru multi, masina este o investitie majora si pentru care se cheltuiesc o multime de bani pentru a o intretine. Timpul de spalare auto este personalizat pentru fiecare persoana si masina.
Acest articol din blog ofera, in general, sfaturi despre cat de des ar trebui sa-ti speli masina. Dar daca s-a considerat vreodata ca spalarea masinii este o investitie ieftina si simpla, atunci cat de des trebuie spalata?
Modul de spalare a masinilor face deja o mare diferenta in ceea ce priveste frecventa de spalare a lor. Produsele si metodele folosite fac si ele diferenta. Dupa un tratament ceramic, masina ta va ramane curata mai mult decat cu un strat de ceara ieftina.
Uneori, spalatul este evident atunci cand masina ta necesita o astfel de operatiune, dupa o perioada lunga de condus pe un drum prafuit, sau atunci cand unele pasari tintesc spre capota masinii tale in timp ce este parcata sub un copac, locul in care crezi este umbra ideala. Mai ales ca gainatul de la pasari este suficient de acid pentru a ataca vopseaua masinii tale daca este lasat prea mult timp. Indiferent daca o faci pentru curatare sau pentru a mentine masina in stare impecabila, exista intotdeauna mai multe motive pentru a-ti spala masina in mod regulat.
Cat de des e bine sa spalam masina
Majoritatea expertilor recomanda spalarea temeinica a masinii la fiecare doua saptamani, dupa conditii normale de utilizare. Cu toate acestea, daca masina ta probabil nu este parcata intr-un garaj si este expusa unor factori precum murdaria pertinenta, se recomanda o spalare saptamanala. Nu numai pentru a mentine masina curata, ci si pentru a preveni deteriorarea vopselei masinii. Intre spalari, este important sa indepartezi murdaria incapatanata cât mai repede posibil.
Daca locuiesti intr-o zona cu multa sare, fie in apropiere de mare, sau in zona de trafic unde au trecut camioanele care imprastie cu sare pe drumurile de iarna, probabil ar trebui sa o speli mai des, deoarece sarea poate coroda metalul si poate provoca rugina. Exista si varianta sa existe perioade lungi intre spalari, in functie de timpul in care nu conduci masina daca o ti in garaj si este ferita de intemperii. Sunt fenomene care pot duce la o deteriorare mai mare a vopselei masinii tale si, adesea, variaza de la zgarieturi sau adancituri, la rugina si, in cele din urma, la deteriorarea metalului.
Desi multi ne gandim si bagam in seama spalatoriile auto vara, de fapt, masina trebuie spalata mai des iarna. Sarea de pe drumuri este una dintre cele mai mari deficiente aparute pe caroseria masinii tale si care poate face ravagii. Frecventarea mai des a unei locatii de spalatorie auto, in special cele cu baghete de presiune portabile, vor ajuta la protejarea masinii de acumularea de sare.
Bineinteles, interiorul masinii este mai putin expus la sare si la mai putine mizerii din natura, dar si el trebuie curatat. Utilizeaza un furtun de aspirare pentru a scoate oricare particula (par de câine, firimituri de resturi mancare, bucati de frunze uscate) din crapaturile scaunului si mai ales de pe covorase. Pentru bord, nu folosi servetele cu alcool, de genul celor parfumate, deoarece risti sa-l deteriorezi.
Daca gasesti pete in timpul procesului de aspirare, poti folosi un agent de curatare a petelor de tapiterie pentru a le indeparta. Scaunele murdare pot fi curatate cu o solutie simpla de apa calda si putin detergent slab.
Scaunele din piele merita mai multa atentie, deoarece trebuie curatate si pastrate pentru a preveni craparea si imbatranirea pielii, cel putin o data la trei luni, daca nu mai des. Daca conduci mult, sau interiorul masinii este expus la soare, intretine pielea de pe scaune la fiecare doua luni.
Aplicare de ceara
Majoritatea masinilor au nevoie de o aplicare buna cu ceara de cel putin doua ori pe an. Operatiunea de ceruire face referire la acel produs care se aplica pentru protectia vopselei la factori de mediu. Beneficiile unei ceruiri auto constau intr-o reala protectie, deoarece suprafata masinii va prezenta mai putina murdarie pentru la urmatoarea spalare si va face masina mai stralucitoare. De asemenea, ajuta acele substante corozive despre care s-a scris, sare, mizerii, insecte, pasari si multe altele, sa alunece si sa nu ramana pe vopsea.
Chiar daca masina ta ar parea curata si cu un miros placut, nu este ceva ce trebuie sa faci foarte des. O simpla spalare la fiecare doua saptamani, o ceruire cel puțin o data la sase luni si o curatare interioara in amanunt la fiecare cateva luni, ar trebui sa mentina masina (dar si investitiile) intr-o forma normala.
Daca consideri interesant acest articol din blog AnuntPlus, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.