Sari la conținut


Acvaplanarea este un fenomen periculos

  • Auto

Acvaplanarea este un fenomen periculos, care consta in pierderea contactului anvelopei cu suprafata drumului si alunecarea acesteia pe pelicula de apa de pe suprafata carosabilului. Cand exista un strat de apa intre pneurile unui vehicul si suprafata drumului, se numeste acvaplanare.

Vremea buna si suprafetele uscate sunt favorizate in perioadele de vara si toamna. Dar putina ploaie este suficienta pentru a face drumul perfect pentru soferi. In acest moment, poate aparea acvaplanarea.

Cum se produce acvaplanarea

In conditii de apa puternica, anvelopele masinii pot pierde aderenta cu suprafata drumului. Cand presiunea apei depaseste presiunea anvelopei, se formeaza un strat subtire de apa intre anvelope si carosabil. Acest strat de apa reduce frictiunea, facand anvelopa sa alunece si sa-si piarda controlul.


In astfel de situatii, acvaplanarea este periculoasa deoarece soferul pierde controlul asupra masinii si ii este greu sa franeze. Riscul de accidente creste in aceste circumstante, deoarece masina poate deveni instabila si poate derapa intr-o directie nedorita.

Acvaplanarea este un fenomen periculos

Un astfel de fenomen periculos care poate avea repercusiuni grave asupra sigurantei atat a transportului pe drum, cat si a celui aerian. Este vital sa se acorde atentie conditiilor meteorologice si sa se ia masuri de precautie pentru a preveni si gestiona aceste circumstante periculoase.

Pentru a preveni acvaplanarea, este esential sa mentineti o traiectorie stabila si sa reduceti viteza inainte de a intra in curba. De asemenea, este recomandat sa nu franati brusc si sa nu accelerati prea mult in timpul virajului. De asemenea, este esential sa se verifice starea pneurilor si presiunea lor, precum si sa se asigure ca suspensia si sistemul de directie sunt bine intretinute.

Cum poate fi evitata acvaplanarea

Pentru a evita acvaplanarea, soferii trebuie sa fie constienti de vreme si sa reduca viteza atunci cand ploua puternic, sau exista umiditate ridicata pe sosea. Pentru a imbunatati evacuarea apei si pentru a imbunatati aderenta, anvelopele sunt echipate cu sisteme antiacvaplanare, cum ar fi canelurile si canalele de drenaj. Pentru a ramane in siguranta si a evita acvaplanarea, urmariti aceste cateva sfaturi care urmeaza.


Verificare stare anvelope
Asigurati-va ca anvelopele sunt in stare buna, precum si ca au adancimea si presiunea potrivite. Acvaplanarea este mult mai probabila cu anvelope uzate, sau cu adancime mica a canelurilor de aderenta.

Reducere viteza
Conduceti mai incet pe drumurile umede. Viteza redusa reduce riscul de acvaplanare si imbunatateste aderenta.

Mai mare distanta de siguranta
Mentineti o distanta mai mare fata de alte masini. Acest lucru va ofera mai mult timp si spatiu pentru a reactiona daca trebuie sa franati brusc.

Evitati manevrele bruste
Evitati franarea sau accelerarea brusca, precum si schimbarea brusca de directie. Este posibil ca aceste manevre sa creasca riscul de acvaplanare.

Nu folositi cruise control (pilot automat)
Evitati sa folositi pilotul automat (cruise control) pe drumuri umede. Dezactivarea cruise control va permite sa reactionati mai rapid si mai eficient in situatiile in care trebuie sa opriti rapid.

Mentineți o buna vizibilitate
Asigurati-va ca stergatoarele si parbrizul sunt in stare buna si functioneaza bine. O vizibilitate buna va ajuta sa anticipati si sa reactionati pe un drum umed.

Concluzie

In cele din urma, acvaplanarea este un fenomen periculos care poate avea efecte periculoase asupra sigurantei a transportului rutier. Este vital sa se acorde atentie conditiilor meteorologice si sa se ia masuri de precautie pentru a preveni si gestiona aceste circumstante periculoase. In timp ce calatoriti pe drumuri umede, aceste masuri va pot ajuta sa scapati riscul de acvaplanare.
Acvaplanarea este un fenomen periculos
Daca consideri interesant acest articol din blog AnuntPlus, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.